
OKROSKA – Окрошка
Η Οκρόσκα είναι μια κρύα σούπα που τρώγεται συνήθως τους καλοκαιρινούς μήνες στη Ρωσία και την Ουκρανία. Κύριο συστατικό είναι το Κβας ένα ζυμωμένο ανθρακούχο αναψυκτικό από σίκαλη, βύνη σίκαλης και μαγιά.
ΣΥΣΤΑΤΙΚΑ
1,5 λίτρο ΚΒΑΣ ιδανικό για οκρόσκα
500 γρ. βραστές πατάτες
300 γρ. σαλάμι «Ντόκτορσκαγια» κομμένο σε κύβους
200 γρ. ραπανάκια κομμένα σε λεπτές φέτες
3 σφιχτοβρασμένα αβγά κομμένα σε κύβους
300 γρ. αγγούρια κομμένα σε κύβους
Φρέσκο κρεμμύδι
Αλάτι
Πιπέρι
Ρέβα τριμμένη
Ρώσικη μουστάρδα
Σμετάνα (ξινή κρέμα γάλακτος)
Άνηθος
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Βάζουμε σ’ ένα μπολ την πατάτα, τα ραπανάκια, το σαλάμι, τα αβγά, τα αγγούρια και το φρέσκο κρεμμύδι, τα ανακατεύουμε προσεκτικά και προσθέτουμε το παγωμένο Κβας. Αλατοπιπερώνουμε και στολίζουμε με ψιλοκομμένο άνηθο καθώς και μια κουταλιά σμετάνα. Μπορούμε να προσθέσουμε τριμμένη ρέβα ή και ρώσικη καυτερή μουστάρδα, για μια πιο πικάντικη γεύση. Σερβίρουμε με σκούρο ψωμί σικάλεως Μποροντίνσκι κι ένα ποτήρι παγωμένο ΚΒΑΣ.