SUSHI RICE
ΣΥΣΤΑΤΙΚΑ
3 φλιτζάνια ρύζι για σούσι GOLDEN CRANE Sushi Rice ή
Calrose Sushi Rice
4 φλιτζάνια νερό
6 κσ Ξύδι για Σούσι YUMMYTO Sushi Vinegar
2 κσ Μιρίν YUMMYTO Mirin Fu
1 κσ ζάχαρη
2 κγ αλάτι
2,5 cm αποξηραμένο φύκι Κόνμπου GLOBE GOURMET Konbu dried (είδος φυκιού) – προαιρετικό
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Ζεσταίνουμε σε μια μικρή κατσαρόλα το Sushi Vinegar, το Mirin Fu, τη ζάχαρη και το αλάτι, έως ότου λιώσει η ζάχαρη (δεν τα αφήνουμε να βράσουν).
Βγάζουμε την κατσαρόλα από την φωτιά και αφήνουμε το διάλυμα (που ονομάζεται tezu) να κρυώσει.
Πλένουμε το ρύζι μέχρι το νερό να βγαίνει διάφανο.
Τοποθετούμε το ρύζι σε μια κατσαρόλα με νερό για να μουλιάσει για 30 λεπτά. Για να βελτιώσουμε την υφή του ρυζιού, αφήνουμε το ρύζι να στραγγίξει μετά το πλύσιμο για 30 λεπτά στο ψυγείο.
Έπειτα μεταφέρουμε το ρύζι σε κατσαρόλα ή σε βραστήρα ρυζιού, προσθέτοντας 4 φλιτζάνια νερό και το konbu. Εάν δεν έχουμε βραστήρα ρυζιού ζεσταίνουμε το ρύζι και το νερό σε μια ευρύχωρη κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά. Μόλις αρχίζει να βράζει, μειώνουμε τη φωτιά, σκεπάζουμε την κατσαρόλα και αφήνουμε το ρύζι να σιγοβράζει για περίπου 15 λεπτά. Σβήνουμε την φωτιά και αφήνουμε το ρύζι, πάντα σκεπασμένο, να ξεκουραστεί για άλλα 15 λεπτά.
Έπειτα βγάζουμε το konbu τοποθετούμε το ρύζι σε ένα μεγάλο ξύλινο μπωλ, το Hangiri, το οποίο έχουμε βρέξει λίγο με το tezu.
Περιχύνουμε το καυτό ρύζι με το tezu και με μια πλαστική ή ξύλινη σπάτουλα, την οποία έχουμε βουτήξει σε tezu, αρχίζουμε να το δουλεύουμε «κόβοντάς» το και γυρίζοντάς το προσεκτικά για να μην σπάσουμε τους κόκκους του ρυζιού.
Ταυτόχρονα το αερίζουμε δυνατά με βεντάλια ή ανεμιστήρα για περίπου 10 λεπτά, ώστε να διώξουμε όσο περισσότερη υγρασία γίνεται.
Διατηρούμε το ρύζι σε θερμοκρασία δωματίου, σκεπασμένο μ’ ένα ύφασμα.